torsdag 26. mars 2009

Årsaken til tinnitus funnet - og med det kanskje en kur

VG skriver i dag at årsaken til tinnitus er funnet, og dette gir håp for en lindring eller kurering av lidelsen. Om dette gjelder alle former for tinnitus vet jeg ikke, men det høres nydelig. Selv har jeg ikke tinnitus, men har lest en del om den da det er et utbredt problem blant oss som frivillig utsetter oss for høye smell (og liker det) selv om vi alltid bruker hørselvern. For sånn var det ikke alltid, og disse hinne, hårde dager er ikke så langt borte.

I tillegg kommer en del folk som ikke fullt så frivillig har utsatt seg for de samme høye smellene, både personer som  har avtjent førstegangstjeneste her i Norge og stridsveteraner.
Selv vet jeg om flere som har hatt litt for nær kontakt med avfyring av f. eks rødfis under øvelser og lider av tinnitus\hørseltap pga. dette. Tinnitus er også blant de vanligste lidelser som beskrives av stridsveteraner f. eks fra Irak og Afghanistan. I følge nyere tall fra USA har minst 30% av hjemvendende veteraner fra nåværende kriger tinnitus, av de veteraner som har vært utsatt for IED-angrep har 50% tinnitus. Forskning og statistikk viser også at tallene er like høye, eller høyere, for veteraner fra alle kriger det siste århundret og sikkert lengre tilbake i tid.

Selv ser jeg for meg at spesielt de som var personell på stridsvogner osv. i de noe eldre dager var spesielt utsatt, da de i dag har meget gode og innebygde hørselvern i hjelmene sine. Men fortsatt ligger støynivået for personellet i for eksempel pansrede personellkjøretøy meget høyt, og selv om mannskapet er godt beskyttet er passasjerene i PPK ofte henvist til øreplugger, hvis de har, i stridsoperasjoner.

Så til alle dere som driver med skyting, bruk hørselvern, og på innendørsbaner så bruk hørselvern + propper. Tinnitus og nedsatt hørsel er ikke noe og streve etter, det er nok av gamle DFS skyttere f. eks som må snu høyre øret til og si "hæ?" i samtaler. Men for de som nå har det, og for de som av forskjellige grunner kommer til og få det i fremtiden, kan dette gi et håp om og slippe denne lidelsen.

http://www.vg.no/helse/artikkel.php?artid=551933

6 kommentarer:

 1. Har hatt øresus eller tinitus hele livet, medfødt med andre ord. Det er som man setter på alle tonene man får på en hørselstest samtidig og kjører de kontinuerlig. Når det er medfødt så har man måtte lære seg å leve med det. Ble operert i øret som barn, vet ikke hva de gjorde. Så tok de mandlene, men øresusen var der og er der enda, 45 år senere. Det hadde vært fint om de hadde funnet en kur, men for meg så har løsningen vært å la vær å tenke på det, men jeg hører det alltid når jeg skal sove eller når jeg er trett. Det hadde likevel vært veldig fint om de fant en kur slik at jeg en gang i livet kunne få oppleve total stillhet for det må være en opplevelse i seg selv.

  SvarSlett
 2. Jeg har fått økende tinnitus i løpet av ca 12 år, etter strålebehandling av nese/svelg/øre/nakke-området. I tillegg til stråling ble jeg sendt (som en slags testdykker) til Haukeland sykehus for hyperbar behandling, dvs. opphold i trykk-kammer på ca 15 meters dybde med oxygenmaske på, hver dag i 3 uker. Jeg vet ikke, men legene påstår at tinnitusen kommer av strålingen og at det er varig skade og at det ikke er noe å gjøre med. I tillegg til tinnitus har jeg fått stadig dårligere hørsel. Det kan være mulig at hele greia skyldes trykk-kammerbehandlingen, men dette er ikke det norske helsevesen villig til å diskutere en gang - det kan jo smake av erstatning... Og når man i tillegg er en gammel dame, er det ikke hjelp å få til diagnose en gang - man må bare finne seg i plagene.

  SvarSlett
 3. Dette her har jeg ingen tro på..Dette er en svært kompleks sykdom, kanskje medisiner vil hjelpe for noen, men langt fra for alle. Da har jeg mer tro på en psykologisk tilnærming hvor en lærer seg avvenningsteknikker der en klarer å kamuflere bort lyden..det er her løsningen ligger, tror jeg.

  SvarSlett
 4. jeg er en ung man på 20 år og jeg har hat tinnitus siden 13-14 års alderen,noe som har gitt meg problemer med å såve å konsentrere meg.helt til den dagen jeg prøvde marijuana for første gang,dette har dempet tinnitusen til det minimale og livet har blitt greit å leve ijenn.vet selfølgeligt at dette er ulovligt men vist det kan hjelpe meg gjennom dagen så er jeg villig til å ta konsekvensene av dette

  SvarSlett
 5. Har hatt tinnitus hele livet, og har i tillegg dårlig hørsel. Når jeg tar en hørselprøve så er det litt vanskelig å tyde ut de faktiske lydene fra tinnitusen. Hadde min værste time nå nylig, det var helt drepen. Jeg kan ikke ha det helt stille. Er nødt til å ha tilkoblet mikrofon til PC-en, med øreplugger. Mikrofonen er nesten rett ved siden av PC-en. Lyden av viftene i den er å foretrekke.

  En kamerat av meg fikk tinnitus for en stund siden. Han sov over på sofaen for en stund siden, og sov bedre enn han hadde gjort på en stund, fordi PC-en overdøvet tinnitusen.

  SvarSlett
 6. En vanlig oppfatning er at tinnitus er noe forferdelig. Men svært mange har en tinnitus-lyd uten å plages av den. Det er først når du oppfatter lyden som en plage, at du har et problem. Når lyden ikke plager deg, har du heller ikke noe tinnitus-problem. Og det ER mye som kan gjøres for å redusere plagsomheten. Men det norske helsevesen har for dårlig kunnskap og kapasitet. Les mer på www.tinnitus-tips.no

  SvarSlett