onsdag 11. mars 2009

Feltskyting

Av og til må man ha det gøy, og ikke bare plugge hull i papp på 25 meter. Nå er det mange flere grenner som ikke bare dreier seg om og plugge hull i papp på 25 meter, men selv en stakkars baneskytter må få ha det gøy innimellom. For skyting, uansett hvor politisk ukorrekt det kan virke og si eller skrive det, er GØY. Og feltskyting dekker dette. En feltløype består av et visst antall standplasser, og ved hver standplass får skytteren en målgruppe istedenfor en enkelt skive. Dette kan være alt fra 2 figurer og oppover, i tillegg til vipp og fallfigurer. Du blir da stilt overfor en utfordring, hvordan skal du løse den oppgaven du har forran deg med mest mulig poeng.

Scoring i feltskyting kan sikkert være litt utfordrende for de som ikke er klar over sysemet.

Du får 1 poeng pr. treff, så langt er det jo veldig enkelt, men du får også 1 poeng pr. skive du har truffet.

I de fleste feltgrenene (fin, grov, revolver, militær) lader man 6 skudd. Så la oss si at du får en figur for enkelthetens skyld. du skyter 6 skudd i en figur, og får 7 poeng; 1 pr. treff og 1 for figuren. Øker vi det til 2 skiver så har vi plutselig mulighet for 8 poeng, da vi skyter 3 i hver figur, og får 1 poeng pr. treff og 1 poeng pr. skive. Alt dette forutsetter selvfølgelig at man faktisk treffer skivene :)
Med dette systemet kan man score maks 12 poeng pr. standplass der det er 6 figurer. Men så kommer vanskene, for en feltfigur er relativt liten, og avstandene varierer. Vanligvis er det forskjellige størrelser, så de av oss som ikke skyter som en Ransom Rest kan råke på et problem og to. Derfor er det ofte en eller to litt store figurer, så vi ikke blir avskrekket, og noen mindre figurer med høyere vanskelighetsgrad.

En målgruppe fra 1 av Haugesund Pistolklubbs feltstevner i 2008. 

Feltskyting er ikke bare skyting, det er og nyte livet og samvær med likesinnede i god Norsk natur. Ihjelkokte pølser, gåing fra standplass til standplass (i min klubb har de feltstevnene jeg har vært på hatt 10 målgrupper og 5 adskilte standplasser, så det involverer litt gåing. Husk greie sko\støvler, det kan fort bli vått hvis det er ei myr i nærheten), varierende grad av solbrenthet osv. er alt en del av feltskyting, og det har sin egen sjarm.

Skal du på ditt første stevne nå til våren, så er det et par gode tips du bør ta til deg nå.

1. Caps og solbriller, både for og holde solen ute av øynene og tomhylser av fjeset\øynene. Skytterne står litt tett på standplassene, og du kommer titt og ofte til og bli klasket i trynet av en varm tomhylse fra personen til venstre. Tro meg, tomhylser er VARME! Jeg fikk en .22 LR hylse bak brilleglasset på standplass en gang, og den brant seg fast under øyet mitt. Selv trodde jeg i panikk at øyet holdt på og smelte og renne ut av hodet på meg, så det var en ganske jævlig situasjon.

2. Solkrem er en god ide, da de fleste blir solbrente på et feltstevne. Jeg kjenner en som har noen NM titler under beltet, og en av de tingene han husker godt fra ett av stevnene der han vant var alle som kom og klasket ham gratulerende på skulderen med nøye uttenkt 'ondskap' da han var heftig solbrent der.

3. GODE SKO. I gudenes frie natur er det ALLTID en myr og\eller en bekk der du skal gå, og du kommer til og bli våt med bare joggesko. Ingenting er som og høre 'svupp. svupp' for hvert skritt etter at du sank ned til ankelen på første skyting. I tillegg så er det alltids en fare for huggorm f. eks, og selv om du ikke dør så blir du nok ikke i form til og skyte videre etter et bitt.

4. 'Førstehjelpssett' som bør i det minste inneholde paracet og\eller ibux, og skyte med f. eks hodepine er ikke gøy.

5. Våpen, magasiner, ammunisjon, hørselvern. Du må vanligvis kjøre ett stykke for og komme til feltstevnet, og har du glemt noe viktig så er det jævlig surt. Og husk å ta med nok ammo, du skal skyte 6 skudd over ca. 10 standplasser, så ta med 70-80 skudd for og være sikker i tilfelle omskyting e.l.

Avhengig av hvilket kaliber og våpentype du skyter vil du bli plassert i en av 4 klasser;

Finfelt er alle våpen med kaliber .22LR

Grovfelt er alle våpen med kaliber\kulediameter fra 7.62mm til 9.65mm (.30" - .38")

Militærfelt er alle våpen 9mm til 11,56mm (.355" - .455")

Revolverfelt 9mm til 11,56mm (.355" - .455")


I Militærfelt har man et par andre krav til ammunisjonen, kulen skal veie minst 100 grains, og ammunisjonen skal være ladd til en faktor på 120 eller mer.
Faktor er en måte og sette et krav til hvor 'heftig' ammunisjonen skal være. Formelen for og regne ut faktor er kulens vekt i grain X hastighet i fps delt 1000.

200 grain * 600 fps
1000
=120

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar