lørdag 14. februar 2009

Hjemmelading I - en nødvendig og gøy hobby i hobbyen

Denne gjennomgangen av hjemmelading kommer til og bli lang, så jeg kommer til og dele dette opp i flere innlegg. Dette første innlegget kommer til og ta for seg hvorfor hjemmelading er en nødvendig del av skytesporten.

Hvorfor

Pistolskyttere skyter en god del i løpet av et år, og avhengig av hvilken gren(er) du skyter, kan det gå fra et par tusen til flere titalls tusen skudd i året. For og kunne skyte dette antallet uten og blakke seg helt må vi ty til hjemmelading.

Fabrikkammunisjon i de fleste vanlige kaliber koster noen kroner pr. smell, her er et par eksempler. 
Priser fra Jaktdepotets katalog:
Magtech .38 special fra kr. 2,11 til 2,42 pr. stk avhengig av kuletype ved kjøp av 1000-5000 skudd
Magtech .45 ACP fra kr. 2,84 til 3,06 avhengig av kuletype ved kjøp av 1000-5000 skudd
Magtech .32 S&W Long kr. 2,01 ved kjøp av 1000-5000 skudd

Priser fra Børselars A/S
Lapua .32 S&W Long kr. 3,75 pr stk.
Winchester .38 Special fra kr. 2,00 til 2,50 pr stk. avhengig av kuletype
Winchester .45 ACP kr. 3 pr stk.
Sellier & Bellot .45 ACP kr. 2,50 pr stk

Priser fra Magne Landrø A/S
Partizan .38 special kr. 2,90 pr stk.
Partizan .45 ACP kr. 4,35 til 4,90 pr stk.
Remington UMC .45 ACP kr. 5,21 pr stk.
Sellier & Bellot .38 Special fra kr. 3,45 til 3,80pr stk.

Nå kan det hende at denne listen kan være avskrekkende for noen, men det er ikke så forferdelig da det går an og få disse prisene ned med hjemmelading av din egen ammo. Utstyret som er nødvendig koster alt fra en tusenlapp til en liten bunke tusenlapper, avhengig av hvor komplisert du vil være. Det du trenger er en ladepresse, kruttmål, kruttvekt, dier i det kaliberet du skal lade og en lademanual som gir deg kruttvekter etc. En god manual er Ladeboken, nå inne i sin 6. utgave, som dekker det meste en nybegynner trenger og vite, og gir hjemmeladeren  'oppskrifter' på de fleste vanlige og en del uvanlige kaliber.

Hvis vi nå tar en kikk på hva de individuelle komponentene koster så vil hjemmelading forklare seg selv:

Vi skal nå lade .45 ACP og begynner vår handlerunde hos www.midwaynorge.com
og handler inn 500 stk Starline tomhylser til en pris av kr. 1 117,- + frakt. Dette gir en stykkpris på kr. 2.23 + frakt. Starline er forøvrige blant de billigste tomhylsene du får, men selv har jeg ladd en god del i forskjellige kaliber med dem, og de er på ingen måte dårlige som følge av prisen.
Det er også viktig og huske at tomhylser er gjennbruksvare, og i .45 ACP så varer de nesten evig (det er mer sannsynlig at de forsvinner før du bruker dem opp). Dette må da sies og være en tilnærmet engangsinvestering, da du kommer til og plukke med deg like mange eller flere enn du kom med på trening og stevner.

Vårt neste kjøp er kuler, og her lønner det seg med støpte blykuler. Vi har selv i lille Norge 3 kommersielle kulestøpere (Clarry Haglund, Willy Klette og Tor "Kulegrossisten" Amundsen). Jeg har brukt ca. 1000 stk. med Kulegrossisten' 200 grains SWC i .45 ACP, og har absolutt ingenting og utsette på disse. Dette er rimelige kuler som ligger rundt 70 øre stk. sist jeg sjekket, men bly er blitt horribelt dyrt i det siste, samt at det veier en god del. (surrer en dårlig vits om at det er 'blytungt' i hodet mitt akkurat nå). Derfor er det en god ide og sjekke nærmeste våpenlanger, assorterte nettbutikker samt høre med respektive produsenter for og finne ut hvor du kan få best pris.

Mens du er hos din lokale våpenlanger så må du handle inn krutt og tennhetter. Dette er ikke så veldig dyrt, men det er visstnok ankommet noen nye fraktregler som muligens kommer til og presse prisene noe opp. Spander på deg en eske med 1000 tennhetter, det høres kanskje mye ut men de forsvinner fortere enn du tror. Selv har jeg til nå bare brukt Winchester, og er høyst fornøyd med disse. Men ta det din lokale langer har tilgjengelig av Large Pistol. En slik eske vil vel gå for ca. Kr. 300. En kruttboks vil koste deg ca. 450 kr.

Prisene jeg har listet her er cirkapriser, regnet OPP i fra det jeg fant på internett i kveld. Hos din lokale butikk kan det hende frakt etc presser disse noe opp, men det er også like sannsynlig at prisene vil ligge noen kroner under eller akkurat på det jeg har listet. Kostnadene må da tolkes som et konservativt overslag, og ikke den hele og fulle sannheten.

Tomhylser, 500 stk. - 1117,-
Kuler, 500 stk. - 350,-
tennhetter, 1000 stk - 300,-
Krutt, 1 kg. - 450,-

Totalt kr. 2217,-

Stykkpris pr. skudd blir:
Hylse 2.23,-
Kule 0.70,-
Tennhette 0.03,-
Kruttladning ca. 0.15,-
Totalt 3.11,- pr. stk.

Nå er kanskje ikke innsparingen SÅ imponerende ved første øyekast, men det blir bedre etterhvert som du lader. Tomhylsene er som jeg sa over en engangsinvestering, og etter første omladning så kan du så og si fjerne den kostnaden. Uten de 2.23 kronene så blir prisen 88 øre smellen med mine noe pessimistiske prisantydninger. :D 
.45 ACP hylser kan alltids skaffes billig på de fleste baner, ikke alle plukker hylsene etter seg, og spesielt på feltstevner der man ikke har tid til og plukke kan du finne mye. En slektning av meg har vanligvis 2 av sine barn med seg som plukker tomhylser mellom hver skyting, og støvsuger samtlige standplasser for tomhylser. Det blir fort noen kroner spart på og ta med seg de søte små ut og skyte.

Innsparingen er også representativ for de fleste vanlige kaliber, og for de mer spesielle der skudd kan koste kr. 20+ pr smell så er ofte den hjemmeladde prisen den samme der som for .45 ACP, noe som definitivt er verd det. I tillegg så skreddersyr du din ammunisjon til det du er komfortabel med og trenger. Et vedvarende problem her i Norge er at så og si all .45 ACP fabrikkammo du finner er 230 grains helmantlede kuler ladd til den tidligere Amerikanske militærstandarden på 850 fps fra et 5-tomms løp. Dette er ikke komfortabelt i lengden, og heller ikke nødvendig. Den ammoen du selv lader er mye mildere og mer komfortabel i tillegg til og være billigere, og akkurat passe ammo er en av nøklene til god skyting.

7 kommentarer:

 1. Bare en liten kommentar til "blytungt"... Veier ikke en 200 grains kule det samme uansett hva den er laget av; være seg bly eller fjær ;)

  SvarSlett
 2. joda det gjør de. Problemet, om du vil kalle det det, er at en eske med 500 stk. veier ca. 6.5KG (12.95 gram pr. kule) og med postens satser blir det en del hvis du bare skal ha 500-1000 stk.

  SvarSlett
 3. regnestykket ovenfor er feil - hvor får du tennhetter til 3 øre pr. stk?

  SvarSlett
 4. nja, 3 øre pr stk er kanskje litt lavt, burde nok vært 4-4.5, men de koster ikke så mye mer enn det.

  SvarSlett
 5. 1000 tennhetter = 350 kroner = 0,35 kr stk

  Hvis du klarer å slå den prisen med faktor på 10 vil jeg gjerne ha en link!!!

  SvarSlett
 6. har jeg klart og skrive feil der.....
  rask sjekk i kalkulatoren viser at det skal stå 0,35 istedenfor 0,03.
  Regne eller skriveleif, er nok for lenge siden til at jeg husker hvilken. Men takk for korreksjonen.

  SvarSlett
 7. Lader til min .338 Lapua Magnum. Lader til 9.95 smellen i forhold til kjøpeammo som ligger på rundt 85,- smellen....

  SvarSlett