lørdag 14. februar 2009

Hvordan begynner man

Så du har lyst til og begynne med pistolskyting, men er ikke sikker på hvor du skal henvende deg.

Første skrittet på veien er og finne en klubb nær deg, en god liste over de klubbene som har tatt seg bryet med og opprette en hjemmeside kan finnes her. Dessverre så er det nok ikke alle som har fulgt med inn i det 21. århundre, så alternativ nr. 2 er og gå til Norges Skytter Forbunds hjemmeside www.skyting.no ; velg ditt fylke under kretser i menyen til venstre, velg deretter klubber i menyen til venstre på neste side. Dette gir deg en full liste over oppdaterte addresser og kontaktinfo til alle klubber som sorterer under NSF.

Møt opp i klubben, men ikke regn med og få skyte første gangen. Reglene varierer noe fra klubb til klubb, men de fleste krever en eller annen form for nybegynner\sikkerthetskurs før du får skyte. Kursene koster ofte noen kroner, igjen er dette noe som varierer fra klubb til klubb, men første års medlemsskap er ofte inkludert i prisen. 

Så har vi kommet hit, du har tatt kurset (alt fra flere timers klasseundervisning hos noen klubber, til 'standplass her - skiver der - ikke skyt i andre retninger og lykke til' hos andre) og skal nå få skyte. Du låner ett av klubbens utlånsvåpen, dette er veldig ofte en eller annen rimelig .22 LR pistol, men kan også være av den dyrerer typen, alt etter hva klubben har eller tar seg råd til.

Men hva med ditt eget våpen?
Loven krever at man er 21 år før man får kjøpt pistol\revolver, og at man har vært aktivt medlem i minimum 6 måneder før man får kjøpt eget våpen. Hva som er aktivt medlem kan variere fra politidistrikt til politidistrikt.

Men pistolskyting er ikke bare pistolskyting, det finnes mange former. 
Baneskyting etter ISSF reglene er en ren presisjonsutfordring, 5-skudds serier skytes mot skiver på 25 meter. Og selv om dette er utfordrende (og det er her du finner de få Olympiske pistolgrenene som fortsatt skytes) så kan det bli kjedelig i lengden.

Praktisk skyting er skytesportens formel 1, og inkluderer mange elementer du aldri vil komme borti i en 'vanlig' klubb; det skal her skytes på flere skiver på forskjellige hold, du skal trekke fra hylster, bevege deg for og komme til alle skivene og du må ofte bytte magasin.

Cowboyskyting er skytesportens nostalgikere, vi er en noe merkelig gjeng som kler oss opp som Hollywood Cowboyer, bruker kun kopier av våpen fra denne perioden (ofte 2 revolvere, 1 rifle og 1 hagle) og skyter på en måte som kan minne om praktisk, bare at det ikke går fullt så fort og skytes ikke fullt så mange skudd.

Metallsilhuett er en kombinasjon av lange hold og ekstrem presisjon, her skytes det med imponerende våpen både når det gjelder størrelse og presisjon, på fire forsjellige dyresilhuetter i stål plassert fra 25 eller 50 meter ut til 100 eller 200 meter, avhengig av vilken klasse det skytes.

PPC er en nykommer i Norge, og klubber og forbund er ikke fullt opprettet enda. Men grenen ser meget interessant ut og undertegnede håper denne skyteformen vil ta av her til lands.

I tillegg til dette kommer flere andre former med sine egne særegenheter og utfordringer, og om de ikke finnes enda så kommer sikkert noen til og starte med det i fremtiden. For de som vil lese mer om flere spennende skyteformer anbefales følgende nettsider der man kan lese om de forskjellige grenene:

NSF: www.skyting.no Baneskyting
NFPS: www.nfps.no Praktisk skyting
SWS: www.swsnet.org Cowboyskyting
NMF: www.metallsilhuett.no sidenavnet sier vel alt
PPC: www.ppc1500.no ditto

Og for generel skyting og våpendiskusjon samt en hjelp og støtte hvis du ikke finner en klubb i ditt nærområde kan forumet www.kammeret.no anbefales.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar